Vi bruker informasjonskapsler på våre nettsteder for å sikre at nettsidene fungerer som de skal, og for å gi best mulig brukeropplevelse. Hvis du
fortsetter å bruker nettstedet vårt, samtykker du i bruken av informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.

Urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon er en fellesbetegnelse for ulike tilstander der bakterier har kommet inn i urinrøret og gått videre opp i urinveiene. Urinveisinfeksjon deles vanligvis inn i tre ulike tilstander: cystitt (blærekatarr), pyelonefritt (betennelse i nyrevevet) og asymptomatisk bakteriuri (bakterier i urinen uten kjent årsak).

Den vanligste tilstanden er cystitt. Ved cystitt er infeksjonen begrenset til urinrøret og urinblæren.

Pyelonefritt er en alvorligere og sjeldnere form av urinveisinfeksjon, som blant annet omfatter nyrebekkenbetennelse.

Asymptomatisk bakteriuri er en tilstand der urinprøven viser bakterier i urinen, men det er ingen symptomer fra urinveiene. Asymptomatisk bakteriuri anses vanligvis å være ufarlig, og behandling anbefales kun ved graviditet (fordi  risikoen for nyrebekkenbetennelse øker uten behandling) eller i forkant av operasjon av prostatakjertelen.

Vanlige symptomer ved cystitt

  • Følelsen av økt vannlatingsbehov
  • Svie i urinrøret ved vannlating
  • Smerte i nedre del av magen, over urinblæren
  • Litt blod i urinen
  • Dårlig allmenntilstand

Vanlige symptomer ved pyelonefritt

  • Feber og dårlig allmenntilstand forekommer ofte
  • Ofte smerte i siden av magen eller korsryggen
  • I noen tilfeller kan man få samme symptomer som ved cystitt

Behandling

Urinveisinfeksjon kan behandles med ulike typer antibiotika. I mange tilfeller er det likevel ikke nødvendig fordi kroppen tar hånd om infeksjonen selv. Dersom du mistenker at du har urinveisinfeksjon, kontakt legen din for en avklaring om det er nødvendig å få behandling med legemidler.

Ved eventuell behandling med antibiotika er det veldig viktig at man tar legemidlet som forskrevet av legen. Tar man legemidlet som forskrevet øker sjansen for et positivt behandlingsresultat og raskere tilhelingstid.

 

Updated 23 juni 2015
Du har klikket på en lenke til et ekstern nettsted. Orion Pharma kan ikke holdes ansvarlig for innholdet. Klikk på Avslutt for å gå tilbake til orionpharma.no eller på Fortsett for å gå videre til eksterne nettsteder.